marți, 3 ianuarie 2012

30.12.2011

Stau in holul hotelului asezata pe un fotoliu imbracat in piele inchisa la culoare si ascult cum picaturile marunte de ploaie plesnesc tot ce le sta in cale. Termin ultima gura de cafea irlandeza, las paiul in pahar si, pe jumatate amortita de gustul ei amarui, ma indrept spre una dintre iesiri.
Ma apropii cu pasi siguri si usa se deschide, aratandu'mi parca o cale spre rememorare. Simt stropii reci cum incep sa ma biciuie si zambesc in coltul drept al buzelor.
Felinarele se oglindesc in baltile proaspat formate, in timp ce lumina difuza nu face altceva decat sa indemne la visare. Cu toti calatorim... Indiferent de locul in care ne aflam, sau de conjuncturi, calatorim prin timp in cautarea absolutului. Spiritul se desprinde usor de trupul pacatos si decoleaza, pregatindu'se de zbor spre meleaguri nebanuite. Calatoreste independent, singur, dar nu intotdeauna si sigur pe el. Cauta si gaseste, cere si primeste, vrea si daruieste in drumul sau. Iar trupurile noastre raman undeva, cumva in urma. Stau intr'un loc, asteptand reintoarcerea spiritului, care, de altfel, este esenta oamenilor. Asteapta, iar timpul capata o alta dimensiune in universul teluric. Timpul devine dusman aprig...

Un comentariu:

  1. Zetarul

    Oare calatoria sa fie posibila fie si matematic?
    se intreba intr-o zi acel zetar urmarind mainile ce se indreptau spre litere pentru a le culege ca pe niste zaruri ce fugeau pe banda si se umpleau de cerneluri .Cuvinte alcatuite din litere si cifrele .. unde le-am pus . cifrele ?
    Ani , zile , ore , secunde...
    Am si uitat de cand stau aici pe loc alcatuind toate acestea . Poate ar fi cazul sa ies din rutina si sa fac ceva .zise zetarul si merse pana la fereastra pentru a o deschide fiindca aerul din marea incapere a tipografiei era imbibata cu miros de lacuri si vopseluri .
    Se gandi la prietenul sau ce lucra in subsolul fabricii ,Sisif, asa se alintau .
    -Sisif face mai multe drumuri decat fac eu ! se gandi zetarul.
    Alearga de sus in jos demulte ori pe zi pe treptele micii scari ce duce la subsol si in decurs de cateva luni el parcurge distante de kilometri intregi .
    Isi aprinse o tigara si incepu sa mediteze :
    Daca scara are sazicem numai 2 m si omul e silit sa coboare pe zi de 10 ori atunci intr-o luna el va cobori 30 X 20 =600 de m iar pe an 600 X 12 = 7200 m
    Se gandi ca cea mai adanca mina coboara in adancurile pamantului numai cu 2 km si atunci Sisif ar fi ridicat la rangul de scufundator al marilor oceane si functionarul ar putea pune piciorul pe fundul oceanului in numai un an .Asta daca ar avea o scara !
    Si atunci realiza ca nici el nu e mai prejos .
    Zetarul era calatorul ce sta pe loc .
    Mana "stapanului armatei de plumb" luneca in fiecare secunda pana la caseta cu litere si inapoi ,parcurge intr-un an o distanta uriasa.
    Zetarul culege in decursul unei zile de lucru 12000 de litere si pentru fiecare litera trebuie sa-si deplaseze mana incoace si incolo la o distanta de cca. jumatate de metru
    2 x 0.5 x 12000 x 300 = 3 600 000 m
    3600 de km?!!!! intr-un an ...
    asta inseamna ca daca am o vechime de 11 ani .
    asta inseamna ca am facut inconjorul pamantului .!!!!SUNT un calator nemiscat in jurul lumii
    Ar trebui sa-mi iau concediul binemeritat !
    Somn lin drag zetar.

    P.s.
    Nu se gaseste nici un om care intr-un fel sau altul sa nu fi savarsit in acest sens o calatorie in jurul lumii .

    RăspundețiȘtergere